Od dnia 01.05.2024 r. zapraszamy miłośników wędkowania na nasze Łowisko przy Dworku ul. Kasztanowa 38 w Siemieniu. Łowisko czynne: w długi weekend /1.05 - 5.05.2024 r./ a następnie w piątki, soboty i niedziele w godz. 7.00 - 19.00.
Gospodarstwo Rybackie
Siemień Sp. z o.o.
ul. Kasztanowa 38
21-220 Siemień
tel./fax 83 354 70 04
Nasze przepisy
Przepisy: Szczupak
Szczupak charakteryzuje się białym, jędrnym, chudym mięsem o bardzo świeżym zapachu. Jest ono jednak suche i ościste. Najlepsze są sztuki młode, dwuletnie, o wadze do 2 kg. Ryba ta ma mocną skórę i dlatego świetnie nadaje się do faszerowania. Można ją też piec, gotować na parze, dusić i smażyć. Znakomicie smakuje przyrządzona po żydowsku (w cebuli i jarzynach).
Szczupak po cygańsku
Składniki:
- Szczupak
- 100ml ketchupu
- 15dkg cebuli
- 15dkg ogórków konserwowych
- Zielona natka pietruszki
- Pieprz
- Czosnek
- Musztarda do smaku
Sposób przygotowania:
Szczupaka pokroić na ukośne paski (wcześniej usunąć ości i kości grzbietowe). Posypać przyprawami i zostawić na 30 minut.
Cebulę i ogórki pokroić na paseczki, dodać pietruszkę i wymieszać z rybą. Dodać oliwę i ketchup, jeszcze raz wszystko wymieszać, włożyć do blaszki i piec przez 30 minut.
Szczupak pieczony w słoninie
Składniki:
- 1 szczupak średniej wielkości
- 1/2 kg słoniny
- pęczek świeżych ulubionych ziół np.: cząbru, lubczyku, pietruszki, rozmarynu łyżeczka białej gorczycy sól i pieprz
Sposób przygotowania:
W moździerzu rozcieramy gorczycę z solą i pieprzem. Przyprawami nacieramy rybę z zewnątrz i od wewnątrz. Do brzucha ryby wkładamy umyte zioła. Odstawiamy rybę aby przeszła aromatami ziół (im dłużej postoi przyprawiona tym lepiej). Słoninę kroimy w cienkie, długie plastry. Odrywamy kawałek papieru do pieczenia dłuższy o jakieś 10 -20 cm od naszej ryby. Na środku papieru układamy plastry słoniny jeden przy drugim, a następnie kładziemy na nich rybę i owijamy ją plastrami słoniny. Następnie zawijamy rybę w papier i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy po 15 minut z każdej strony.
Szczupak pieczony z czosnkiem
Składniki:
- szczupak ok. 2 kg
- natka pietruszki
- 2 duże łyżki świeżego tymianku
- 1 główka czosnku
- 1 cytryna
- 1 szklanka octu z białego wina
- masło
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Sprawiamy szczupaka zostawiając głowę i ogon. Nacieramy solą, pieprzem odstawiamy na ok. 1 godzinę. Na maśle delikatnie podsmażamy czosnek i siekaną natkę pietruszki. Po podsmażeniu łączymy z tymiankiem i 0,5 szkl. octu. Wszystko porządnie wcieramy w środek szczupaka.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy około 30 minut. Od czasu do czasu polewając resztą octu . Tak przygotowanego szczupaka podajemy w naczyniu w którym był on przygotowywany.